top of page
Orgelles

 

Het klassieke pijporgel is een fascinerend instrument en blijft op velen aantrekkingskracht uitoefenen. Veel organisten uit Assen en ruime omgeving zijn door Wietse opgeleid of bijgeschoold.

Beginners worden worden muzikaal breed opgeleid, er wordt in de eerste jaren vooral gebruik gemaakt van uitstekende piano-methodes (bij gebrek aan aantrekkelijke orgel-methodes): daarbij komen ook moderne stijlen aan bod, naast klassieke. Geleidelijk aan wordt de overstap gemaakt naar specifieke orgel-literatuur. Pedaalspel komt aan bod na gemiddeld 4 jaar en is afhankelijk van de lengte van de benen.

 

Mensen die andere orgels dan het klassieke orgel willen leren bespelen kunnen voor de basis ook op deze muziekschool terecht, maar vanaf het pedaalspel is de ligging van het pedaal vaak problematisch.

 

Kerkorgelles wordt meestal gegeven op een pijporgel, meestal het Mense Ruiter-orgel van De Kandelaar in Assen  (1981, 23 registers, Hoofdwerk-Rugwerk-Pedaal), het Steendam-orgel in De Bron (2008, 15 registers, Hoofdwerk-Nevenwerk-Pedaal) of het fraaie Van Vulpen-orgel in de goed klinkende Adventskerk in Assen (1970, 16 registers, Hoofdwerk-Nevenwerk-Pedaal). Verder zijn de orgels in de Opstandingskerk (Van Vulpen, 1987, 16 registers) en in de Koepelkerk Veenhuizen (Hillebrand, 1821, 14 registers) beschikbaar als lesorgels.

Ook worden lessen aan beginners soms gegeven in de studio bij Twenthe 17 gegeven, op een digitaal Johannus-orgel, voorzien van een Content-module en ook Sweelinq-software.

Dit vooral wanneer het om roostertechnische redenen beter uitkomt, of wanneer er geen kerk beschikbaar is.

 

De lessen aan gevorderden kunnen in het teken staan van:

  • literatuurspel

  • harmonisatie en improvisatie (eigen methode)

  • gemeentezangbegeleiding

  • opleiding voor organisten-diploma’s (VGK A+B, bevoegdheidsverklaring III)  

  • voorbereiding concoursen

  • voorbereiding conservatorium

 

Iedere leerling krijgt les in literatuurspel, waarbij in de eerste fase zo breed mogelijk wordt gewerkt. Bij gevorderden bestaat de mogelijkheid tot specialisatie.

De lessen improvisatie zijn facultatief.

 

Meer informatie over orgels en Wietse als organist op www.wietsemeinardi.nl

Meer filmpjes op het Youtube-kanaal.van de muziekschool en op Facebook 

Meer opnames van Wietse op zijn eigen Youtube-kanaal

bottom of page